Schab pieczony w papierze do pieczenia – mięciutki i soczysty
Schab pieczony w papierze do pieczenia wychodzi zadziwiająco miękki i soczysty jak na schab, który jest raczej suchym mięsem. Można go podać zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno jako wędlinę na kanapki. W obu wersjach jest równie smaczny.
Schab świetnie sprawdzi się w tłuczonymi ziemniakami i sosem np. pieczarkowym, pieczeniowym czy koperkowym. Ja robię bardzo prosty, ale pyszny sos z mrożonką włoszczyzna paski. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję około szklankę włoszczyzny, podlewam pół szklanki wody lub bulionu i duszę do miękkości. Następnie dodaję plastry schabu, wlewam wodę wymieszaną z łyżką mąki i kilkoma łyżkami śmietany 30%. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek staropolski i zioła. Całość duszę jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Takie danie świetnie smakuje podane z buraczkami zasmażanymi lub surówką z marchewki.
Składniki na marynatę czyli miód, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i przyprawy wymieszaj ze sobą dokładnie na jednolitą pastę. Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli masz raczej płaski kawałek, możesz obwiązać go sznurkiem, aby miał bardziej zwarty kształt. Schab posmaruj z każdej strony marynatą i odłóż do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a najlepiej na 24 godziny.
Po tym czasie schab wraz z całą marynatą zawiń szczelnie w papier do pieczenia i przełóż do naczynia żaroodpornego albo na blaszkę. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez godzinę w trybie góra-dół. Następnie wyjmij je z piekarnika, odwiń z papieru do pieczenia i piecz jeszcze około 10-20 minut z termoobiegiem, aż się lekko z wierzchu przyrumieni.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…