Babka „Słoneczko” z kajmakiem – puszyste, dwukolorowe ciacho

Babka „Słoneczko” z kajmakiem – puszyste, dwukolorowe ciacho
Babka „Słoneczko” z kajmakiem – puszyste, dwukolorowe ciacho

Babka „Słoneczko” z kajmakiem i aromatem migdałów jest smaczna, puszysta i leciutka. Do tego wygląda bardzo ładnie ze złotym wzorkiem w środku. Świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto do popołudniowej kawki lub jako tradycyjny wielkanocny wypiek.

Po przygotowaniu można ją posypać cukrem pudrem lub oblać polewą przygotowaną z kajmaku i śmietanki i posypać płatkami migdałów.

Składniki na babkę „Słoneczko” z kajmakiem:

Część kajmakowa:

  • 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g masła
  • 30 ml oleju (dałam rzepakowy)
  • łyżka cukru
  • 120 g masy kajmakowej z puszki
  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Część migdałowa:

  • 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g masła
  • 50 ml oleju
  • 80 g cukru
  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

 

Przygotowanie

Jajka należy wyjąć z wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.

Część kajmakowa

Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą. Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z kajmakiem. Odstaw do wystudzenia.

Jajka wbij do miski i ubijaj robotem kuchennym na najwyższych obrotach. Kiedy zaczną robić się jasne i puszyste, dodaj cukier. Ubijaj jeszcze przez kilka minut.

Cały czas ubijając, wlej powoli olej i dodaj masło z kajmakiem. Następnie wsyp mąki i miksuj do połączenia się składników.

Część migdałowa

Przygotuj tak samo jak część kajmakową, tylko pamiętaj o innych proporcjach cukru, oleju i masła. Ekstrakt migdałowy wlej do ciasta razem z olejem i rozpuszczonym masłem.

Pieczenie babki

Ciasto możesz upiec w formie do babki lub keksówce. Ja upiekłam w wyłożonej papierem keksówce o wymiarach (11 na 30 cm).

Na blaszkę nakładaj na przemian po dużej łyżce ciasta kajmakowego i migdałowego. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 160 i piecz przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół.

 

Babka „Słoneczko” z kajmakiem – puszyste, dwukolorowe ciacho
Babka „Słoneczko” z kajmakiem – puszyste, dwukolorowe ciacho

 

Zobacz inne przepisy na babki:

Babka marmurkowa – niezawodny przepis

Puszysta babka na oleju

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Puszysta babka trójkolorowa na oleju

Babka piaskowa

Print Friendly, PDF & Email