Królewska karkówka z piekarnika to pyszne, mięciutkie i delikatne mięso, które można podać na obiad albo podczas jakiejś rodzinnej uroczystości. Nietypowym składnikiem pomidorowej marynaty jest dodatek dżemu porzeczkowego, który dodaje lekko słodką nutę. Całość idealnie ze sobą współgra, tworząc niezapomnianą kompozycję. Danie robi się bardzo prosto i szybko, jedynie podczas pieczenia trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż swoje musi w piekarniku odstać, aby była mięciutka.
Karkówkę można bez problemu odgrzać na drugi dzień na patelni lub w mikrofalówce, nie traci nic na smaku.
Z czym podać królewską karkówka z piekarnika?
Jeśli chcecie podać tak przygotowaną karkówkę na obiad, jako dodatek świetnie sprawdzą się gniecione ziemniaki z koperkiem i np. marynowane grzyby. Również zasmażane buraczki czy surówka z kiszonej kapusty będą dobrze się komponować.
Składniki na królewską karkówkę (4-5 porcji):
- 1 kg karkówki
- duża cebula
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- sól, pieprz, papryka ostra
Marynata:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie
Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster obsyp solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie obtocz je z obu stron w mące.
Na patelni rozgrzej olej na dość dużej mocy palnika. Następnie ułóż plastry mięsa i smaż po dwie minuty z obu stron. Mięso przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
W misce wymieszaj ze sobą koncentrat pomidorowy, ketchup, dżem i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak powstałą marynatą smaruj plastry karkówki z obu stron.
Cebulę pokrój w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układaj mięso na przemian z cebulą.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż do niego przykryte naczynie żaroodporne. Mięso piecz pod przykryciem przez około 2 godziny.
Zostaw odpowiedź