Żurek z białą kiełbasą i jajkiem na wędzonce to pyszna, tradycyjna potrawa, którą podajemy na wielkanocne śniadanie. Ta wyjątkowa domowa zupa jest lekko kwaśna, zawiesista i aromatyczna. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Obowiązkowo jeszcze podaję go z domową pszenną bułeczką.
Żurek sprawdzi się jednak nie tylko w okresie Wielkanocy, gdyż jest sycący i można go podawać z różnymi dodatkami, więc nigdy się nie znudzi. Do żurku można dodatkowo ugotować ziemniaki, mamy wtedy bardzo smaczne danie na obiad.
Składniki na żurek z białą kiełbasą i jajkiem (4 porcje):
- 500 ml zakwasu na żurek (kupuję gotowy z butelce)
- 250 g boczku wędzonego
- 4 białe kiełbasy (surowe)
- średniej wielkości marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka chrzanu tartego
- około 1,5 l wody
- 2 suszone grzyby (można pominąć)
- 3 łyżki śmietany 30%
- łyżka majeranku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i soli
Dodatkowo do podania: jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
Obrane warzywa, czyli marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek włóż do garna i zalej wodą. Dodaj boczek w całości i białe kiełbasy. Dorzuć również opłukane grzyby, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Białą kiełbasę wyjmij po około 25 minutach gotowania.
Gotowy wywar przecedź, dolej do niego zakwas. Zupę zagotuj, dodaj śmietanę, chrzan i majeranek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę możesz podać z pokrojonym w kostkę boczkiem, który gotował się w wywarze, białą kiełbasą i połówkami jajek ugotowanych na twardo. Składniki te włóż do głębokiego talerza i zalej żurkiem.
Zostaw odpowiedź