Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem to proste do zrobienia, wiosenne danie, które jest bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne. Robi się ją dość szybko, wystarczy posiekać i podgotować kapustę, podsmażyć boczek, a potem wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić. W sezonie kiedy młoda kapusta jest dostępna z pewnością zrobię ją nie raz.
Z czym podać młodą kapustę z boczkiem?
Taką kapustę można podać jako dodatek do obiadu albo jako samodzielne danie np. z kawałkiem chrupiącej bagietki. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie gotowanych młodych ziemniaków. Do zestawu ziemniak + kapusta z boczkiem można również dorzucić kotlet schabowy, wtedy to już będzie prawdziwa rozpusta 😉
Składniki na młodą kapustę z boczkiem:
- główka młodej kapusty (około 1,2 kg)
- 250 g boczku wędzonego
- 150 ml śmietany 30%
- szklanka wody
- łyżeczka mąki pszennej
- mały pęczek kopru
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapuście odkrój wierzchnie, odstające liście, jeśli je posiada. Przekrój ją na ćwiartki, odetnij głąb, a resztę pokrój drobno nożem. Boczkowi odkrój skórę, następnie pokrój go w niezbyt dużą kostkę. Koper umyj i drobno posiekaj.
Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą, wsyp pół łyżeczki soli i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu kapustę wymieszaj, pilnując aby się nie przypaliła. Jeśli cała woda odparuje, to dolej jeszcze trochę. W czasie kiedy gotuje się kapusta, na suchej patelni podsmaż boczek. Dodaj go do kapusty, kiedy już będzie miękka.
Śmietanę wymieszaj z mąką i również dodaj do kapusty. Wlej także sok z cytryny. Całość gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj posiekany koperek, odrobinę pieprzu i ewentualnie jeszcze trochę soli.
Zostaw odpowiedź