Roladki schabowe z pieczarkami to bardzo smaczny pomysł na domowy obiad. Jeśli znudziły wam się tradycyjne schabowe, to taki przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, za sprawą sosu, w którym się dusi.
Z czym podać roladki schabowe z pieczarkami?
Roladki w sosie dobrze komponują się z kluskami śląskimi, kopytkami lub gniecionymi ziemniakami. Do tego można podać ogórka kiszonego, surówkę z buraków lub kapusty kiszonej i pyszny, bardzo sycący obiad dla całej rodziny mamy gotowy.
Składniki na roladki schabowe z pieczarkami (4 sztuki):
- 500 g schabu
- 250 g pieczarek
- mała cebula
- około 800 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki śmietany 30%
- mąka pszenna (około 4 łyżki)
- łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Schab przekrój na 4 plastry i rozbij je tłuczkiem do mięsa na duże i płaskie kotlety. Każdy z nich obsyp solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstaw na 15 minut.
W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i również pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez minutę, następnie wrzuć pieczarki. Całość smaż, aż pieczarki się zarumienią.
Plastry schabu posmaruj z jednej strony musztardą i nałóż po łyżce pieczarek na środku. Mięso zawiń w rolady. Możesz spiąć wykałaczką, jeśli boisz się, że się rozwiną.
Roladki obtocz z każdej strony w mące i włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po około 3-4 minuty z obu stron. Następnie na patelnię wlej około 500 ml bulionu, nakryj pokrywką i duś roladki przez około 30 minut na małym ogniu. W połowie duszenia obróć je na drugą stronę.
Po tym czasie resztę bulionu wymieszaj z śmietaną, sosem sojowym, łyżeczką mąki pszennej, ewentualnie z pieczarkami, jeśli zostały po nadziewaniu roladek. Dodaj również odrobinę soli, pieprzu, ostrej papryki i pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Mieszankę wylej na patelnię, wymieszaj i całość gotuj jeszcze około 5 minut.
Zostaw odpowiedź