Ukraińskie ciasto Vyshyvanka – pyszne, warstwowe, bogate w smaki
Ukraińskie ciasto Vyshyvanka jest bardzo smaczne, wysokie, podzielne i dobrze się kroi. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje: święta, wesela, komunie czy chrzciny. Przypomina naszą Panią Walewską. Jest to oryginalny, stary przepis, nieco zmodyfikowałam jedynie składniki kremu z bitej śmietany.
Ciasto:
Bita śmietana:
Dodatkowo:
Żółtka jajek wbij do miski i wymieszaj z cukrem np. za pomocą rózgi kuchennej. Dodaj roztopione i przestudzone masło, miękki smalec i śmietanę. Całość wymieszaj. Następnie sodę wlej do octu, aby ją „zgasić” i dodaj do ciasta. Na koniec wsyp mąkę. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, zagnieć jednolite, odchodzące od ręki ciasto.
Ciasto podziel na 4 równe części. Jedną z części ciasta posyp kakao i zagnieć jeszcze raz, aż nabierze jednolicie ciemnego koloru. Tą ciemną część zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Resztę ciasta włóż do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie białka jajek (powinny być w temperaturze pokojowej) ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i ubijaj do momentu, kiedy powstanie sztywna, lśniąca piana.
Ciasto wyjmij z lodówki. Każdą część rozwałkuj na prostokąt (wymiary około 28×23 cm). Przełóż je na blaszki do ciasta (każdą część możesz również piec po kolei, używając jednej blaszki) wyłożone papierem do pieczenia. Każde ciasto wysmaruj 1/3 marmolady, wyłóż na nie 1/3 bezy i rozsmaruj równomiernie, posyp pokruszonymi orzechami. Ciemne ciasto wyjmij z zamrażarki, podziel na 3 części. Każdą z nich zetrzyj na tarce o dużych oczkach na blaty ciasta.
Ciasta wstaw do piekarnik nagrzanego do 180 C i piecz przez około 30 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Śmietanę prosto z lodówki ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas ubijając, dodawaj po łyżce mascarpone i cukru pudru.
Połowę bitej śmietany wyłóż na jeden z całkowicie ostudzonych blatów ciasta. Nakryj go drugim blatem, wyłóż resztę bitej śmietany i przykryj ją ostatnim blatem ciasta.
Gotowe ciasto odłóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Jest najsmaczniejsze na drugi-trzeci dzień po przygotowaniu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…