Ciasta i desery

Ukraińskie ciasto Vyshyvanka – pyszne, warstwowe, bogate w smaki

Ukraińskie ciasto Vyshyvanka jest bardzo smaczne, wysokie, podzielne i dobrze się kroi. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje: święta, wesela, komunie czy chrzciny. Przypomina naszą Panią Walewską. Jest to oryginalny, stary przepis, nieco zmodyfikowałam jedynie składniki kremu z bitej śmietany.

 

Składniki na ukraińskie ciasto Vyshyvanka:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 500 (około 3 szklanki)
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 250 g śmietany 18%
  • 60 g smalcu (3 łyżki)
  • 4 żółtka jajek (rozmiar L)
  • 100 g masła
  • łyżeczka sody
  • łyżka octu
  • 2 łyżki kakao

 

Bita śmietana:

  • 300 g śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 60 g cukru pudru (pół szklanki)

 

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów włoskich
  • około 400 g marmolady (dałam wieloowocową)
  • 4 białka jajek + 100 g cukru

 

Przygotowanie

Ciasto

Żółtka jajek wbij do miski i wymieszaj z cukrem np. za pomocą rózgi kuchennej. Dodaj roztopione i przestudzone masło, miękki smalec i śmietanę. Całość wymieszaj. Następnie sodę wlej do octu, aby ją „zgasić” i dodaj do ciasta. Na koniec wsyp mąkę. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, zagnieć jednolite, odchodzące od ręki ciasto.

Ciasto podziel na 4 równe części. Jedną z części ciasta posyp kakao i zagnieć jeszcze raz, aż nabierze jednolicie ciemnego koloru. Tą ciemną część zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Resztę ciasta włóż do lodówki na około godzinę.

Pieczenie

Po tym czasie białka jajek (powinny być w temperaturze pokojowej) ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i ubijaj do momentu, kiedy powstanie sztywna, lśniąca piana.

Ciasto wyjmij z lodówki. Każdą część rozwałkuj na prostokąt (wymiary około 28×23 cm). Przełóż je na blaszki do ciasta (każdą część możesz również piec po kolei, używając jednej blaszki) wyłożone papierem do pieczenia. Każde ciasto wysmaruj 1/3 marmolady, wyłóż na nie 1/3 bezy i rozsmaruj równomiernie, posyp pokruszonymi orzechami. Ciemne ciasto wyjmij z zamrażarki, podziel na 3 części. Każdą z nich zetrzyj na tarce o dużych oczkach na blaty ciasta.

Ciasta wstaw do piekarnik nagrzanego do 180 C i piecz przez około 30 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Złożenie ciasta

Śmietanę prosto z lodówki ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas ubijając, dodawaj po łyżce mascarpone i cukru pudru.

Połowę bitej śmietany wyłóż na jeden z całkowicie ostudzonych blatów ciasta. Nakryj go drugim blatem, wyłóż resztę bitej śmietany i przykryj ją ostatnim blatem ciasta.

Gotowe ciasto odłóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Jest najsmaczniejsze na drugi-trzeci dzień po przygotowaniu.

Ukraińskie ciasto Vyshyvanka – pyszne, warstwowe, bogate w smaki

Zobacz inne przepisy na ciasta idealne na duże uroczystości (wesela, komunie, chrzciny):

Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach

Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Ciasto Słonecznikowiec

Tort Rafaello – delikatny, puszysty, przepyszny

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

20 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago