Ciasto Truskawkowa Zachcianka to pyszny i efektowny wypiek, który można podać na każdą okazję. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego przełożonego kajmakiem i biszkoptami oraz galaretki z truskawkami na wierzchu. Całość smakuje i wygląda bardzo dobrze. Ciasto wychodzi wysokie i podzielne. Przechowujemy je w lodówce.
Składniki na ciasto Truskawkowa Zachcianka:
Biszkopt:
- 3 jajka rozmiar L
- 60 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (4 łyżki)
- 55 g cukru (3 łyżki)
- 15 g kakao (2 płaskie łyżki)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1250 ml mleka 2%
- 3 opakowania budyniu waniliowego (3x40g)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 200 g masła
Warstwa kajmakowa:
- 100 g masła
- 250 g kajmaku
- 100 g okrągłych biszkoptów
Galaretka:
- 400 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 600 ml wody
Przygotowanie
Biszkopt
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę. Miksuj tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×25 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
Krem budyniowy
Około 900 ml mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka wymieszaj (najlepiej trzepaczką) z proszkiem budyniowym. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieraj mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodawaj po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Warstwa kajmakowa
Miękkie masło zmiksuj z kajmakiem na jednolitą masę.
Galaretka
Truskawkom wyjmij szypułki. Umyj je i przekrój na pół. Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Złożenie ciasta
Na biszkopt wyłóż połowę kremu budyniowego. Na nim ułóż ciasno biszkopty. Wysmaruj je kajmakiem. Na kajmak wyłóż resztę kremu budyniowego i wyrównaj. Blaszkę z ciastem odłóż na około pół godziny do lodówki.
Po tym czasie na kremie budyniowym poukładaj truskawki. Na nie wylej ostrożnie tężejącą galaretkę. Ciasto odłóż z powrotem do lodówki na kilka godzin.
Zobacz inne przepisy na ciasta z truskawkami:
Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami
Truskawkowa Pianka na biszkopcie – rozpływa się w ustach
Ciasto Malowana Lala – jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia
Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia
Ciasto Wiosenny Zalotnik – truskawki i straciatella na biszkopcie
Zostaw odpowiedź