Ciasta i desery

Prosty placek z rabarbarem – pyszne domowe ciasto

Prosty placek z rabarbarem przygotowuje się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i przełożyć na blaszkę. Nawet osoba nieobeznana w kuchni sobie z tym poradzi. Takie domowe ciasto po upieczeniu wychodzi wilgotne, puszyste i mięciutkie. Będzie stanowić pyszny deser do popołudniowej kawy. Do jego przygotowania można użyć również innych owoców np. truskawki, śliwki, brzoskwinie czy jabłka.

Składniki na prosty placek z rabarbarem:

  • 360 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 czubate szklanki)
  • 300 g masła
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 150 g rabarbaru (świeży lub mrożony)

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, masło i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Masło pokrój na kawałki, przełóż do miski i ucieraj robotem kuchennym na średnich obrotach przez 2-3 minuty. Następnie wsyp cukier i znowu ucieraj przez kilka minut. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodawaj naprzemiennie po trochę mąki i jogurtu. Ucieraj do połączenia się składników.

Ciasto przełóż na blaszkę (wymiary około 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni. Na wierzchu ułóż rabarbar.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 40 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Kiedy ostygnie, możesz je posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą z białej czekolady.

Prosty placek z rabarbarem – pyszne domowe ciasto

 

Prosty placek z rabarbarem – pyszne domowe ciasto

Zobacz inne przepisy na ciasta z rabarbarem:

Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis

Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago