Ciasta i desery

Prosty placek z rabarbarem – pyszne domowe ciasto

Prosty placek z rabarbarem przygotowuje się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i przełożyć na blaszkę. Nawet osoba nieobeznana w kuchni sobie z tym poradzi. Takie domowe ciasto po upieczeniu wychodzi wilgotne, puszyste i mięciutkie. Będzie stanowić pyszny deser do popołudniowej kawy. Do jego przygotowania można użyć również innych owoców np. truskawki, śliwki, brzoskwinie czy jabłka.

Składniki na prosty placek z rabarbarem:

  • 360 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 czubate szklanki)
  • 300 g masła
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 150 g rabarbaru (świeży lub mrożony)

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, masło i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Masło pokrój na kawałki, przełóż do miski i ucieraj robotem kuchennym na średnich obrotach przez 2-3 minuty. Następnie wsyp cukier i znowu ucieraj przez kilka minut. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodawaj naprzemiennie po trochę mąki i jogurtu. Ucieraj do połączenia się składników.

Ciasto przełóż na blaszkę (wymiary około 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni. Na wierzchu ułóż rabarbar.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 40 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Kiedy ostygnie, możesz je posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą z białej czekolady.

Prosty placek z rabarbarem – pyszne domowe ciasto

 

Prosty placek z rabarbarem – pyszne domowe ciasto

Zobacz inne przepisy na ciasta z rabarbarem:

Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis

Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago