Zupa cygańska z makaronem jest bardzo smaczna i treściwa. Można ją podać na rodzinny obiad i nie potrzeba już drugiego dania, aby się najeść do syta. Do zupy świetnie pasuje kromka świeżego pieczywa lub zapieczona z serem bagietka.
Taką zupę od razu można ugotować z podwójnej porcji i mieć obiad na dwa-trzy dni. Bardzo dobrze smakuje po ogrzaniu, można nawet powiedzieć, że z każdym dniem nabiera więcej aromatu i smaku.
Składniki na zupę cygańską z makaronem:
- 100 g większego makaronu np. wstążki lub świderki (1,5 szklanki)
- 300 g cienkiej, dość suchej kiełbasy np. jałowcowej
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (0,5 l)
- szklanka passaty pomidorowej (250 ml)
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 papryki czerwone
- cebula
- średniej wielkości marchew
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra i słodka, oregano, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź go i odstaw.
Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchew w półplasterki, paprykę w paski. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż przez chwilę, kiedy zacznie nabierać złotego koloru, dodaj marchew i paprykę. Warzywa smaż 3-4 minuty, aż nieco zmiękną.
Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i passatą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. W międzyczasie podsmaż kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodaj do zupy.
Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy, cukier, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj ugotowany makaron.
Zupę przed podaniem możesz posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Zobacz inne przepisy na dania po cygańsku:
Jajka po cygańsku – pyszne i proste danie na obiad lub kolację
Kiełbasa po cygańsku – proste i smaczne danie na ciepło
Łopatka w sosie cygańskim – pyszny przepis na mięso wieprzowe
Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką
Bigos cygański
Zostaw odpowiedź