Zupa cygańska z makaronem – prosty przepis na pyszne danie
Zupa cygańska z makaronem jest bardzo smaczna i treściwa. Można ją podać na rodzinny obiad i nie potrzeba już drugiego dania, aby się najeść do syta. Do zupy świetnie pasuje kromka świeżego pieczywa lub zapieczona z serem bagietka.
Taką zupę od razu można ugotować z podwójnej porcji i mieć obiad na dwa-trzy dni. Bardzo dobrze smakuje po ogrzaniu, można nawet powiedzieć, że z każdym dniem nabiera więcej aromatu i smaku.
Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź go i odstaw.
Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchew w półplasterki, paprykę w paski. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż przez chwilę, kiedy zacznie nabierać złotego koloru, dodaj marchew i paprykę. Warzywa smaż 3-4 minuty, aż nieco zmiękną.
Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i passatą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. W międzyczasie podsmaż kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodaj do zupy.
Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy, cukier, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj ugotowany makaron.
Zupę przed podaniem możesz posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…