Zupy

Zupa cygańska z makaronem – prosty przepis na pyszne danie

Zupa cygańska z makaronem jest bardzo smaczna i treściwa. Można ją podać na rodzinny obiad i nie potrzeba już drugiego dania, aby się najeść do syta. Do zupy świetnie pasuje kromka świeżego pieczywa lub zapieczona z serem bagietka.

Taką zupę od razu można ugotować z podwójnej porcji i mieć obiad na dwa-trzy dni. Bardzo dobrze smakuje po ogrzaniu, można nawet powiedzieć, że z każdym dniem nabiera więcej aromatu i smaku.

 

Składniki na zupę cygańską z makaronem:

  • 100 g większego makaronu np. wstążki lub świderki (1,5 szklanki)
  • 300 g cienkiej, dość suchej kiełbasy np. jałowcowej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (0,5 l)
  • szklanka passaty pomidorowej (250 ml)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 papryki czerwone
  • cebula
  • średniej wielkości marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra i słodka, oregano, czosnek niedźwiedzi

 

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente, czyli na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź go i odstaw.

Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchew w półplasterki, paprykę w paski. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż przez chwilę, kiedy zacznie nabierać złotego koloru, dodaj marchew i paprykę. Warzywa smaż 3-4 minuty, aż nieco zmiękną.

Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i passatą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. W międzyczasie podsmaż kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodaj do zupy.

Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy, cukier, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj ugotowany makaron.

Zupę przed podaniem możesz posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Zupa cygańska z makaronem – prosty przepis na pyszne danie

 

Zobacz inne przepisy na dania po cygańsku:

Jajka po cygańsku – pyszne i proste danie na obiad lub kolację

Kiełbasa po cygańsku – proste i smaczne danie na ciepło

Łopatka w sosie cygańskim – pyszny przepis na mięso wieprzowe

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Bigos cygański

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago