Ciasto Słodki Adorator - murzynek z kremem i ajerkoniakiem
Ciasto Słodki Adorator jest wilgotne, pyszne i stosunkowo łatwe do przygotowania, co czyni je idealnym deserem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Składa się z klasycznego murzynka nasączonego ajerkoniakiem i przełożonego kremem budyniowym. Wierch wieńczy gruba warstwa polewy czekoladowej. Całość tworzy bardzo udaną i smakowitą kompozycję.
Murzynek:
Krem budyniowy:
Polewa czekoladowa:
Dodatkowo: 180 ml ajerkoniaku do nasączenia ciasta
Masło, cukier, wodę i kakao przełóż do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstaw do ostudzenia.
Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, na najwyższych obrotach miksera.
Do ostudzonej masy z masłem i kakao dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek. Całość miksuj przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Do masy dodaj białka jajek i wymieszaj dokładnie łyżką.
Ciasto wylej na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładź powierzchnię. Murzynka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia. Kiedy ciasto przestygnie przekrój je na dwa równe blaty. Oba nasącz ajerkoniakiem. Spodni blat włóż z powrotem na blaszkę.
Około 600 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszaj (najlepiej rózgą kuchenną) z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlej cienką stróżką do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje.
Gorący budyń wylej na spodni blat murzynka. Nakryj go drugim kawałkiem ciasta. Całość odstaw, aż budyń przestygnie.
W rondelku podgrzewaj czekoladę z mlekiem. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na wierzch ciasta. Posyp wiórkami kokosowymi. Kiedy polewa przestygnie, ciasto odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…