Dietetyczne

Kotlety gyros z piekarnika – łatwy i pyszny pomysł na obiad!

Kotlety gyros z piekarnika, inaczej kotlety siekane, to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Tradycyjnie smażone na patelni, mogą być również pieczone w piekarniku, co jest zdrowszą i mniej tłustą opcją. Są bardzo proste do przygotowania i zawsze wychodzą soczyste i aromatyczne.

Z czym podać kotlety gyros z piekarnika?

Do takich kotlecików pasuje wiele różnych dodatków. Jeśli podajesz je na obiad i chcesz, żeby było bardziej treściwie, możesz je podać z frytkami, ryżem czy ulubioną kaszą. Do kotletów pasują też wszelkiego rodzaju surówki ze świeżych warzyw.

Jeśli chcesz podać kotlety jako danie na ciepło na imprezie czy na lekką kolację, wystarczy sos na bazie jogurtu np. czosnkowy czy tzatziki.

Składniki na kotlety gyros z piekarnika (około 8 sztuk):

  • 450 g piersi z kurczaka (2 filety)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 mała cebula czerwona
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 jajka rozmiar M
  • 5 łyżek bułki tartej (90 g)
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • łyżka ketchupu
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę pokrój w drobne paseczki.

Do sporej miski przełóż kurczaka, cebulę, paprykę i kukurydzę. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą i ketchup. Wsyp przyprawę kebab-gyros, dużą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. Całość wymieszaj łyżką albo ręcznie.

Z masy formuj dość spore okrągłe kotlety i układaj je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 30 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je na 10 minut, aby nieco przestygły, nie będzie wtedy ryzyka, że się rozpadną podczas nakładania.

 

Kotlety gyros z piekarnika – łatwy i pyszny pomysł na obiad!

 

Zobacz inne przepisy na kotlety z kurczaka:

Kotlety korsarza – pomysł na szybki obiad

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza

Roladki drobiowe w boczku – pyszne danie z piekarnika

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką i puree z kalafiora (411 kcal)

Pierś z kurczaka pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago