Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego

Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego
Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego

Kofty kebab-gyros przygotowanie z piersi indyka to doskonała propozycja na grilla, rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Ich wyjątkowy smak i aromat z pewnością przypadną do gustu każdemu. W porównaniu do kiełbasy czy karkówki z grilla, są zdrowe i niskokaloryczne, więc będą świetnym pomysłem dla osób dbających o linię. Te pyszne szaszłyki można również łatwo przygotować na patelni lub w piekarniku.

Jak podawać kofty kebab-gyros na patyku?

1. Na talerzu z dodatkami

  • Podaj z różnymi sosami, takimi jak tzatziki, hummus, sos czosnkowy czy ostry sos chili.
  • Na talerzu obok koft możesz umieścić świeżą sałatkę z warzyw, np. z pomidorów, ogórków, cebuli i oliwek.
  • Obok możesz podać ciepły chleb pita lub kawałki lavash, które goście mogą używać do zawijania mięsa.
  • Do koft świetnie pasują chrupiące frytki lub pieczone ziemniaki.

2. W pionie na desce

  • Kofty można ustawić pionowo na desce do serwowania, wbijając patyki w specjalne otwory lub w coś, co będzie je stabilizować (np. w małe otwory w desce do krojenia lub specjalnym stojaku).
  • Wokół koft na desce możesz ułożyć różne dodatki, takie jak pokrojone warzywa, oliwki, sosy w małych miseczkach i pieczywo.

3. W wrapach lub pita

  • Zamiast tradycyjnego podania na patyku, możesz wyjąć koftę z patyka i zawinąć ją w chleb pita lub wrap, dodając sałatę, sos i inne ulubione dodatki.

 

Składniki na kofty kebab-gyros z grilla:

  • 1 kg mięsa mielonego z piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 gałązek natki pietruszki
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, duża szczypta imbiru, pieprzu czarnego i pieprzu ziołowego, pół łyżeczki soli

 

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka musztardy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Cebulę, paprykę czerwoną i ostro pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj czosnek, natkę pietruszki i przyprawy. Całość wyrabiaj ręką przez kilka minut na jednolitą, klejącą się masę. Następnie dodaj papryki i cebulę i mieszaj jeszcze przez chwilę.

Mokrą ręką formuj z porcji mięsa podłużny wałek i nabijaj go na patyczek do szaszłyków.

Mięso piecz na grillu, smaż na patelni grillowej lub w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 C. Możesz podać z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy

Majonez wymieszaj z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, musztardą i przyprawami.

Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego
Kofty kebab-gyros – pyszne i aromatyczne danie z mięsa mielonego

 

Zobacz inne przepisy na dania z grilla:

Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta

Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami

Kiełbasa na grilla w prostej, aromatycznej marynacie

Grillowane tosty z jajkiem na twardo

Biała kiełbasa na grilla

Print Friendly, PDF & Email