Frytki z cukinii pieczone w piekarniku to zdrowa, smaczna i oryginalna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Są łatwe w przygotowaniu, a ich smak i chrupiąca konsystencja z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno młodą, małą cukinię, jak i taką przerośniętą z twardą skórką.
Z czym podawać frytki z cukinii?
Frytki z cukinii doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podawać jako samodzielną przekąskę, jako dodatek do mięs lub ryb, a także w towarzystwie różnych sosów, takich jak:
- Sos czosnkowy: Klasyka, która pasuje do wielu potraw.
- Hummus: Kremowy dip z ciecierzycy, pełen białka.
- Salsa: Pikantny sos na bazie pomidorów, cebuli i innych warzyw.
- Jogurt z ziołami: Lekki i orzeźwiający sos.
- Ketchup: Dla tradycjonalistów, którzy nie wyobrażają sobie frytek bez ketchupu
Frytki z cukinii świetnie sprawdzą się także jako dodatek do:
- Burgerów: Zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych.
- Sałatek: Dodadzą chrupiącej tekstury i ciekawego smaku.
- Wrappów: Będą doskonałym uzupełnieniem warzyw i sosów.
Składniki na frytki z cukinii:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej (lub paniery z ciecierzycy)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinię obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek z nasionami. Resztę cukinii pokrój w paski mniej więcej wielkości kciuka.
Do miseczki wbij jajka, dodaj po dużej szczypcie soli i pieprzu i roztrzep je widelcem. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.
Kawałki cukinii obtaczaj najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Układaj je na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut.
Zobacz inne przepisy na przekąski z cukinii:
Smażona cukinia panierowana – pyszna przekąska
Roladki z cukinii – pyszne danie z piekarnika
Najprostsze placki z cukinii
Dietetyczne pizzerinki z cukinii (46 kcal)
Cukinia w panierce z serem żółtym
Zostaw odpowiedź