Jabłecznik orzechowy – pyszne, jesienne ciasto

Jabłecznik orzechowy – pyszne jesienne ciasto
Jabłecznik orzechowy – pyszne jesienne ciasto

Jabłecznik orzechowy to pyszne, domowe ciasto, które doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Można go podać zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta. Jest to również doskonały deser po obiedzie lub podwieczorek.

Składa się z orzechowego biszkoptu, musu jabłkowego i cytrynowej pianki z bitej śmietany. Po prostu niebo w gębie!

Składniki na jabłecznik orzechowy:

Biszkopt orzechowy:

  • 6 jajek rozmiar L
  • 160 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 100 ml wody
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej lub agrestowej
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połówki cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Pianka:

  • 200 ml wody
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

 

Dodatkowo:

sok z połówki cytryny wymieszany z 1/3 szklanki wody do nasączenia ciasta, garść orzechów włoskich do posypania

 

Przygotowanie

Biszkopt kokosowy

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników.

Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy w trybie góra-dół przez 25 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Zimne przekrój na dwa równe blaty.

Mus jabłkowy

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazdka nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je na patelnię i duś na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon. Duś jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody. Jabłka zdejmij z ognia, wlej do nich gorącą galaretkę i wymieszaj. Całość odstaw do wystygnięcia, aż masa zacznie lekko tężeć.

Pianka

Galaretki cytrynowe rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując, wlej cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną galaretkę.

Złożenie ciasta

Blaty biszkoptu nasącz sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Tężejący mus jabłkowy wyłóż na spodni blat, wyrównaj i nakryj drugim blatem. Na wierch nałóż piankę. Posyp pokruszonymi orzechami włoskimi. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

Jabłecznik orzechowy – pyszne jesienne ciasto
Jabłecznik orzechowy – pyszne jesienne ciasto

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z jabłkami:

Ciasto Amerykaniec z jabłkami – prosty i sprawdzony przepis

Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera – przepis dla leniwych, który zawsze się udaje

Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek

Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie

Ciasto Miodowe Lata – miodownik, sernik i szarlotka w jednym