Jabłecznik orzechowy – pyszne jesienne ciasto
Jabłecznik orzechowy to pyszne, domowe ciasto, które doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Można go podać zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta. Jest to również doskonały deser po obiedzie lub podwieczorek.
Składa się z orzechowego biszkoptu, musu jabłkowego i cytrynowej pianki z bitej śmietany. Po prostu niebo w gębie!
Biszkopt orzechowy:
Masa jabłkowa:
Pianka:
Dodatkowo:
sok z połówki cytryny wymieszany z 1/3 szklanki wody do nasączenia ciasta, garść orzechów włoskich do posypania
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników.
Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy w trybie góra-dół przez 25 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Zimne przekrój na dwa równe blaty.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazdka nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je na patelnię i duś na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon. Duś jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody. Jabłka zdejmij z ognia, wlej do nich gorącą galaretkę i wymieszaj. Całość odstaw do wystygnięcia, aż masa zacznie lekko tężeć.
Galaretki cytrynowe rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując, wlej cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną galaretkę.
Blaty biszkoptu nasącz sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Tężejący mus jabłkowy wyłóż na spodni blat, wyrównaj i nakryj drugim blatem. Na wierch nałóż piankę. Posyp pokruszonymi orzechami włoskimi. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…