Makaron z pieczarkami i ricottą to bardzo proste do zrobienia i szybkie danie, które można podać na sycący obiad po ciężkim dniu pracy. Wymaga jedynie kilku składników i około pół godziny wolnego czasu, aby cieszyć się pysznym posiłkiem.
Niezwykle smaczna kombinacja delikatnego makaronu, pieczarek i kremowej ricotty, zyskała sobie serca wielu smakoszy, łącząc w sobie włoskie tradycje kulinarne z nowoczesnym podejściem do gotowania.
Dlaczego warto wybrać ten przepis?
- Szybkość przygotowania: Ten obiad to prawdziwe błogosławieństwo dla zabieganych. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
- Prostota: Nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, poradzisz sobie z tym przepisem bez problemu.
- Wielość smaków: Połączenie wyrazistych pieczarek, delikatnej ricotty i ulubionych przypraw tworzy harmonijną kompozycję smakową.
-
Możliwość modyfikacji: Możesz dostosować przepis do swoich preferencji, dodając ulubione warzywa, zioła czy sery, czy zmieniając typ makaronu.
Składniki na makaron z pieczarkami i ricottą (2 porcje):
- 200 g makaronu (np. penne)
- 500 g pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 g sera ricotta
- pół pęczka natki pietruszki
- po dużej szczypcie czosnku staropolskiego, pieprzu ziołowego, soli i pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
Makaron ugotuj w posolonej wodzie al dente, czyli 2-3 minuty krócej niż podaje producent na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż z pieczarek odparuje płyn.
Na patelnię dodaj wsyp makaron, wymieszaj z pieczarkami i podawaj.
Zostaw odpowiedź