Rolada szpinakowa z pastą jajeczną - idealna na każdą okazję
Rolada szpinakowa z pastą jajeczną z tuńczykiem i papryką konserwową to elegancka i smaczna propozycja na różne uroczystości, rodzinne spotkania czy kolacje ze znajomymi. Jej przygotowanie nie wymaga wielu skomplikowanych składników ani dużej ilości czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. To idealna propozycja dla osób poszukujących przystawek, które są zarówno smaczne, jak i efektowne.
Biszkopt:
Nadzienie:
Szpinak odmroź i dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną, białą pianę na najwyższych obrotach miksera. Szpinak wymieszaj łyżką z żółtkami, mąką, olejem i przyprawami. Do wymieszanej, jednolitej masy dodaj białka i wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylej szpinakową masę i równo rozsmaruj po całej powierzchni. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w paski. W misce wymieszaj ze sobą tuńczyka, jajka, serek kanapkowy i przyprawy.
Ostudzony biszkopt oderwij od papieru do pieczenia. Rozsmaruj na jego powierzchni pastę jajeczną. Przy jednym z brzegów rozłóż paski papryki. Rozpoczynając od tego brzegu, zwiń całość w roladę.
Roladę zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie możesz ją pokroić na kawałki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…