Ciasto Pijana Śliwka – eksplozja smaków w każdym kęsie

Ciasto Pijana Śliwka - eksplozja smaków w każdym kęsie
Ciasto Pijana Śliwka - eksplozja smaków w każdym kęsie

Ciasto Pijana Śliwka to wyjątkowy deser, który zachwyci Cię połączeniem intensywnego smaku czekolady, delikatności kremu i słodyczy pijanych śliwek. Idealne na specjalne okazje.

Przepis jest bardzo popularny i pewnie już o nim słyszeliście, jednak pewnie nie próbowaliście go w takim wydaniu. Puszysty biszkopt kakaowy przełożony lekkim kremem budyniowym z nutką piernika i pijane śliwki w czekoladzie na wierzchu to doskonały wypiek na święta.

 

Ciasto Pijana Śliwka - eksplozja smaków w każdym kęsie
Ciasto Pijana Śliwka – eksplozja smaków w każdym kęsie

 

Składniki na ciasto Pijana Śliwka:

Biszkopt:

  • 6 jajka rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Krem budyniowy:

  • 1200 ml mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 ml wody
  • łyżka przyprawy korzennej

 

Śliwki w czekoladzie:

  • 200 g śliwek suszonych
  • 3/4 szklanki whisky lub innego alkoholu
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • łyżka kakao
  • około 50 ml mleka

 

Przygotowanie

Biszkopt

Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem.

Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty.

Śliwki

Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i zalej whisky. Odstaw na 3-4 godziny. Po tym czasie odsącz je na sitku z alkoholu.

Krem budyniowy

Do 200 ml mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody.

Resztę mleka zagotuj z cukrem i przyprawą korzenną. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta.

Krem zdejmij z ognia i od razu wlej żelatynę, nie przerywając mieszania. Całość mieszaj przez chwilę.

Alkohol, który pozostał z moczenia śliwek wymieszaj z około 2/3 szklanki wody i taką mieszanką nasącz oba biszkoptu. Na spodni blat biszkoptu wyłóż gorący krem budyniowy i nakryj drugim blatem. Ciasto odstaw do wystudzenia.

Śliwki w czekoladzie

Do rondelka włóż czekoladę, kakao i mleko. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdejmij ją z palnika i wymieszaj ze śliwkami. Całość wyłóż na wierzch biszkoptu i rozsmaruj po całej powierzchni.

Kiedy ciasto ostygnie, odstaw je do lodówki na 2-3 godziny.

 

Ciasto Pijana Śliwka - eksplozja smaków w każdym kęsie
Ciasto Pijana Śliwka – eksplozja smaków w każdym kęsie

 

Zobacz przepisy na inne efektowne ciasta:

Makowa Panienka z wiśniami – eleganckie ciasto na każdą okazję

Ciasto Podchmielony Wujcio – biszkopt z kremem adwokatowym

Ukraińskie ciasto Vyshyvanka – pyszne, warstwowe, bogate w smaki

Ciasto Aloha! – pyszny deser z ananasem i kokosową nutą

Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach