Piernik z kremem – pyszne i szybkie ciasto na każdą okazję
Piernik z kremem grysikowo-budyniowym to prosty, szybki do przygotowania i pyszny wypiek, który przypadnie do gustu każdemu. Połączenie aromatycznego piernika, delikatnego kremu i polewy czekoladowej tworzy pyszną kompozycję. To ciasto idealne na święta, rodzinne spotkania, urodziny czy po prostu na słodki podwieczorek.
Krem:
Polewa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki.
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Jajka ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie zmniejsz obroty miksera na średnie i cały czas ubijając dodaj mąkę. Po chwili wlej olej, jogurt i dżem. Całość jeszcze chwilę miksuj do powstania jednolitej masy.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 35 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmij z piekarnika i studź w temperaturze pokojowej.
Wystudzony piernik wyjmij z blaszki i przekrój na dwa równe blaty.
Około 1 l mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka wymieszaj (najlepiej rózgą kuchenną) z proszkiem budyniowym, kaszą manną i żółtkami. Gotową mieszankę wlej cienką stróżką do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje.
Gorący budyń wylej na spodni blat piernika. Nakryj go drugim kawałkiem ciasta. Całość odstaw, aż budyń przestygnie.
W rondelku podgrzewaj czekoladę połamaną na kostki z mlekiem i kakao. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na wierzch ciasta. Kiedy polewa przestygnie, ciasto odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Samo ciasto piernikowe przepyszne. Niestety krem zwykły budyń następnym razem wymienię na coś lepszego :)