Ciasto Pierrot – szybki przepis bez użycia miksera
Ciasto Pierrot to prosty, szybki i niezwykle smaczny sposób na wspaniały domowy wypiek, który sprawdzi się zarówno do kawy w zimowe popołudnie, jak i na święta czy inne okazje. To pyszne połączenie wilgotnego ciasta piernikowego, delikatnego sernika gotowanego, herbatników i aksamitnej polewy czekoladowej. Przygotowanie ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności ani skomplikowanych narzędzi. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz.
Sernik gotowany:
Dodatkowo:
100 g herbatników, pół tabliczki czekolady, 2 łyżki kakao, 3 łyżki śmietany
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jogurt i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajka roztrzep rózgą kuchenną, dodaj do nich jogurt, olej i cukier. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie mokre składniki wsyp do suchych i wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż na blaszkę (wymiary około: 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładaj w mniej więcej równych odstępach po łyżeczce dżemu.
Ciasto włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Wszystkie składniki na sernik włóż do garnka. Wymieszaj wszystko miotełką albo łyżką, aby powstała jednolita masa. Ustaw garnek na niewielkim ogniu i podgrzewaj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Jeśli boisz się, że masa się przypali, garnek włóż do większego garnka z gotującą się wodą i w ten sposób podgrzewaj masę.
Gorący ser wyłóż na ciasto. Na wierzchu ułóż herbatniki. Całość odstaw do wystudzenia.
W rondelku, cały czas mieszając, podgrzewaj czekoladę z kakao i śmietaną, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylej na wierzch ciasta i rozsmaruj po całej powierzchni.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…