Gołąbki bez zawijania to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje.
Ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba bowiem poświęcać czasu na obgotowywanie liści kapusty i zawijanie farszu. Nawet początkujący kucharz sobie z tym poradzi. Wystarczy zmieszać składniki farszu i uformować małe kotleciki.
Składniki na gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej:
- 500 g kapusty pekińskiej
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub z indyka)
- 3 małe cebule
- 2 jajka rozmiar L
- 150 g ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki kaszy manny
- pieprz ziołowy, papryka ostra, sól, pieprz czarny
Sos:
- około 400 ml wody
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- łyżka oleju
- pół łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka oregano
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Ryż wstaw do gotującej się, posolonej wody i gotuj przez 10 minut. Odcedź i wystudź.
Kapustę posiekaj drobno nożem. Przełóż ją do dużej miski, wsyp płaską łyżeczkę soli i wymieszaj ręką, lekko ugniatając. Odstaw przynajmniej na 15 minut. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na złoty kolor na łyżce oleju.
Do miski z kapustą przełóż mięso mielone, ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, jajka i przyprawy. Całość wyrób ręką na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy okrągłe kule i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
Składniki na sos, czyli wodę, koncentrat pomidorowy, olej, cukier, zioła i przyprawy wymieszaj ze sobą. Sosem polej gołąbki.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 50 minut.
Super przepis, na pewno wybrobuje. Jaki inny sos by tu jeszcze pasowal Milenko? Pozdrawiam Paulina