Ciasto Czarny Las – klasyczny deser z nutą elegancji

Ciasto Czarny Las - klasyczny deser z nutą elegancji
Ciasto Czarny Las - klasyczny deser z nutą elegancji

Ciasto Czarny Las, znane również jako Schwarzwälder Kirschtorte, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów na świecie. Pochodzące z Niemiec ciasto łączy w sobie głęboką czekoladową bazę z lekką śmietaną i soczystymi wiśniami, tworząc kompozycję smaków, która zachwyca podniebienia od pokoleń.

Najczęściej jest przygotowywany w formie tortu, ja jednak zrobiłam go w prostokątnej blaszce, dzięki czemu łatwiej jest go podzielić na równe porcje. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam pod własne preferencje, dzięki czemu ciasto jest prostsze i szybsze do zrobienia niż oryginał.

 

Składniki na ciasto Czarny Las:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Krem:

  • 750 ml śmietany 30%
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru pudru
  • 150 ml wody

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni (mogą być mrożone)
  • garść płatków migdałów
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • nalewka lub likier wiśniowy do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Biszkopt

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.

Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera na minimum i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około: 28×23 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu biszkopt przekrój na dwa równe blaty.

Krem

Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Śmietanę ubij na sztywno, gdy zaczną tworzyć się wzorki od łopatek miksera, dodawaj po łyżce mascarpone i cukru pudru i nadal ubijaj na wolnych obrotach. Następnie cienkim strumieniem wlewaj zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę.

Złożenie ciasta

Biszkopty nasącz alkoholem, ewentualnie sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Na spodni biszkopt wyłóż połowę wiśni (mrożone nie muszą być wcześniej rozmrażane). Na nie wyłóż 2/3 kremu. Krem nakryj drugim biszkoptem. Następnie wyłóż resztę wiśni i rozsmaruj krem. Wierzch posyp płatkami migdałów i startą na tarce lub posiekaną czekoladą.

Ciasto Czarny Las - klasyczny deser z nutą elegancji
Ciasto Czarny Las – klasyczny deser z nutą elegancji

Zobacz inne przepisy na efektowne i pyszne ciasta:

Ciasto Magia Smaków – zrobi wrażenie na wszystkich gościach

Murzynek przełożony bitą śmietaną

Ciasto Podchmielony Wujcio – biszkopt z kremem adwokatowym

Wiśniowa fantazja

Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję