Rolada jajeczna z szynką i serem – pyszna przekąska na każdą okazję
Rolada jajeczna z szynką i serem to bardzo smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na śniadanie, lunch, kolację, a także na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystościach. Robi się ją z kilku podstawowych składników, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste i szybkie, a efektowny wygląd i smak zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Nadzienie:
Jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej ubij na sztywną, jasną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie cały czas ubijając, wlej powoli olej i mleko. Zmniejsz obroty miksera do minimum i wsyp przyprawy i mąkę. Miksuj krótką chwilę, do połączenia się składników.
Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylej masę jajeczną i równo rozsmaruj po całej powierzchni. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 18 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia.
Ostudzony biszkopt oderwij od papieru do pieczenia. Rozsmaruj na jego powierzchni serek kanapkowy. Następnie na całej powierzchni ułóż liście sałaty, cienkie plasterki szynki i sera żółtego. Rozpoczynając jednego z dłuższych brzegów, zwiń całość w roladę.
Roladę zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie możesz ją pokroić na kawałki.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…