Bitki schabowe w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym to klasyczne danie obiadowe, które zachwyca smakiem i jest proste do przygotowania. Soczyste kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie pieczarkowym z dodatkiem suszonych pomidorów to idealna propozycja na rodzinny obiad.

Z czym podać bitki schabowe w sosie pieczarkowym?

To uniwersalne danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Oto kilka propozycji, z czym możesz je podać:

  • Ziemniaki:
    • Klasyczne ziemniaki gotowane z koperkiem to zawsze trafiony wybór.
    • Purée ziemniaczane idealnie wchłonie pyszny sos pieczarkowy.
    • Pieczone ziemniaki dodadzą daniu chrupkości.
    • Kopytka lub kluski śląskie.
  • Kasze:
    • Kaszę gryczaną lub jęczmienną.
  • Ryż:
    • Ryż biały, lub brązowy.
  • Surówki:
    • Surówka z kiszonej kapusty.
    • Surówka z marchewki i jabłka.
    • Buraczki na ciepło.
    • Sałatka z ogórków kiszonych.
  • Warzywa:
    • Gotowane warzywa, np. marchewka z groszkiem lub brokuły.
    • Świeże warzywa, np. ogórki czy pomidory prosto z ogródka
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad

Składniki na bitki schabowe w sosie pieczarkowym:

  • 500 g schabu
  • 250 g pieczarek
  • 6-7 kawałków suszonych pomidorów
  • mała cebula
  • 1,5 szklanki bulionu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek staropolski, lubczyk
  • mały pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie

Schab pokrój na plastry grubości około 2-3 cm. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, ułóż mięso i smaż z obu stron po 3-4 minuty. Następnie wlej szklankę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso zmięknie.

Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w półplasterki. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż 2 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda.

Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj do niego podsmażone pieczarki i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wlej bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną, śmietankę, sos ostrygowy i sos sojowy. Dodaj zioła i przyprawy. Całość wymieszaj duś jeszcze około 10 minut. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad

 

Zobacz inne przepisy na dania ze schabu:

Schab pieczony w majonezie – soczyste plastry schabu w marynacie

Roladki schabowe z pieczarkami – pyszny pomysł na obiad

Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad

Cebulowe roladki schabowe

Schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki – przepis na pyszne kotlety