Bitki schabowe w sosie pieczarkowym to klasyczne danie obiadowe, które zachwyca smakiem i jest proste do przygotowania. Soczyste kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie pieczarkowym z dodatkiem suszonych pomidorów to idealna propozycja na rodzinny obiad.
Z czym podać bitki schabowe w sosie pieczarkowym?
To uniwersalne danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Oto kilka propozycji, z czym możesz je podać:
- Ziemniaki:
- Klasyczne ziemniaki gotowane z koperkiem to zawsze trafiony wybór.
- Purée ziemniaczane idealnie wchłonie pyszny sos pieczarkowy.
- Pieczone ziemniaki dodadzą daniu chrupkości.
- Kopytka lub kluski śląskie.
- Kasze:
- Kaszę gryczaną lub jęczmienną.
- Ryż:
- Ryż biały, lub brązowy.
- Surówki:
- Surówka z kiszonej kapusty.
- Surówka z marchewki i jabłka.
- Buraczki na ciepło.
- Sałatka z ogórków kiszonych.
- Warzywa:
- Gotowane warzywa, np. marchewka z groszkiem lub brokuły.
- Świeże warzywa, np. ogórki czy pomidory prosto z ogródka

Składniki na bitki schabowe w sosie pieczarkowym:
- 500 g schabu
- 250 g pieczarek
- 6-7 kawałków suszonych pomidorów
- mała cebula
- 1,5 szklanki bulionu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki śmietany 30%
- łyżka sosu sojowego jasnego
- łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek staropolski, lubczyk
- mały pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie
Schab pokrój na plastry grubości około 2-3 cm. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, ułóż mięso i smaż z obu stron po 3-4 minuty. Następnie wlej szklankę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso zmięknie.
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w półplasterki. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż 2 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda.
Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj do niego podsmażone pieczarki i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wlej bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną, śmietankę, sos ostrygowy i sos sojowy. Dodaj zioła i przyprawy. Całość wymieszaj duś jeszcze około 10 minut. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Zostaw odpowiedź