Ciasto Tęczowy Mech niezwykle efektowny deser, który łączy puszyste szpinakowe ciasto, lekką serową masę i barwne galaretki niczym kawałki tęczy. Dzięki dodatkowi świeżego szpinaku biszkopt ma piękny, naturalnie zielony kolor, ale spokojnie – nie czuć go w smaku!
To ciasto świetnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości, imprezy dla dzieci i wszelkie okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości. Jest lekkie, delikatne i cudownie orzeźwiające dzięki malinowej galaretce na wierzchu.
Zapraszam do wypróbowania przepisu – gwarantuję, że Tęczowy Mech nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje obłędnie!
Składniki na Ciasto Tęczowy Mech:
Ciasto szpinakowe:
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 120 g cukru
- 200 g szpinaku świeżego
- 140 g oleju (rzepakowego)
- 4 jajka rozmiar L
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
- 0,5 kg sera z wiaderka
- 70 g cukru pudru
- 35 g żelatyny
- 100 g gorącej wody
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 opakowania galaretek o różnych kolorach np. jagodowa, cytrynowa i agrestowa + 3 x 400 ml wody
Malinowa galaretka:
- 500 g wody
- 400 g malin
- 2 opakowania galaretki malinowej
Poncz: sok z połówki cytryny wymieszany z wodą
Przygotowanie
Ciasto szpinakowe
Jajka wyjmij wcześniej w lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Szpinak zmiksuj z olejem i sokiem z cytryny za pomocą blendera.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Po około 2 minutach wsyp cukier i ubijaj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ubijając, wlej olej ze szpinakiem. Następnie zmniejsz obroty miksera i wsyp powoli mąkę. Miksuj do połączenia się składników.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25 × 30 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez 40 minut w trybie góra dół. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masa serowa
Trzy opakowania galaretki o różnych kolorach rozpuść w osobnych miseczkach w 400 ml gorącej wody. Odstaw, aż galaretki całkowicie zastygną (kiedy przestygną, najlepiej włożyć je do lodówki). Wyjmij je wtedy z naczyń, okrawając dookoła nożem i pokrój w kostkę.
Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Ser z wiaderka wymieszaj z jogurtem i cukrem pudrem. Następnie, cały czas mieszając, cienką stróżką wlej zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Do masy dodaj również pokrojone galaretki i wymieszaj.
Biszkopt nasącz sokiem z cytryny i wyłóż na nią masę serową. Wyrównaj wierzch i całość odłóż do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Malinowa galaretka
W 500 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna dodaj maliny. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Galaretkę odstaw na około 20 minut do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Wylej ją wtedy na wierzch ciasta.
Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin.

Zobacz inne przepisy na wiosenne ciasta:
Prosty placek z rabarbarem – pyszne domowe ciasto
Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe
Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny
Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis
Zostaw odpowiedź