Ciasto Trzech Życzeń – bajeczne połączenie kokosa, truskawek i czekolady
Ciasto Trzech Życzeń to pyszny i efektownie wyglądający wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Delikatne biszkopty: kokosowy i kakaowy, puszysta pianka truskawkowa i polewa czekoladowa to trio, które zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Z pewnością na długo zapadnie w pamięć Twoim domownikom i gościom.
Biszkopt kokosowy:
Biszkopt Kakaowy:
Pianka truskawkowa:
Poncz:
Polewa czekoladowa:
Białka (powinny być w temperaturze pokojowej) ubij z odrobiną soli na sztywno na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Masę wylej na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piecz w trybie góra-dół przez 25 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier i wlej olej. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je, przełóż na deskę do krojenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzone ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna, ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie jasna pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodawaj po łyżce jogurtu greckiego i mascarpone. Na koniec dodaj zmiksowane truskawki. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa. Piankę odstaw na 5 minut, aż zacznie tężeć.
W rondelku podgrzewaj na małym ogniu czekoladę z kakao, jogurtem i wodą do momentu, aż składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita polewa.
Sok z cytryny wymieszaj z wódką i wodą. Ponczem nasącz oba blaty kakaowego biszkoptu i biszkopt kokosowy.
Spodni blat biszkoptu przełóż do blaszki. Na nim rozsmaruj połowę pianki truskawkowej. Nakryj biszkoptem kokosowym. Wyłóż resztę pianki i nakryj drugim biszkoptem kakaowym. Na wierzch biszkoptu wylej polewę i rozsmaruj po całej powierzchni. Posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…