Jajka po bułgarsku to pyszna przekąska, inspirowana chłodnikiem tarator, która zachwyca swoją lekkością i świeżością. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pięknie prezentuje się na stole. Kremowy sos na bazie jogurtu i majonezu, wzbogacony o chrupiące warzywa i aromatyczne zioła, idealnie komponuje się z delikatnymi jajkami na twardo.
Jajka po bułgarsku to doskonały wybór na wielkanocny stół, który z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Sprawdzą się również jako lekki posiłek na ciepłe dni, czy dodatek do grilla. To świetna alternatywa dla klasycznych jajek faszerowanych, a ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Smacznego!
Jajka w sosie tarator doskonale komponują się z pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Można je również podawać na liściach sałaty, co dodatkowo podkreśli ich świeży charakter.

Składniki na jajka po bułgarsku:
- 6 jajek rozmiar L
- pół długiego ogórka szklarniowego
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- mały pęczek kopru
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/3 cytryny
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół.
Ogórka i rzodkiewki pokrój w kostkę. Szczypior i koper drobno posiekaj. Orzechy również posiekaj na mniejsze kawałki.
Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Ogórka, rzodkiewki, koper, 2/3 szczypioru i orzechów przełóż do miski. Dodaj sos majonezowy i całość wymieszaj dokładnie.
Sos z warzywami wyłóż na duży płaski talerz lub półmisek. Na nim ułóż jajka, całość posyp resztą szczypioru i orzechów.
Jajka włóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Zobacz inne ciekawe przepisy na przekąski z jajek na zimno:
Jajka faszerowane brokułem i szynką – pyszna i efektowna przekąska
Niecodzienna sałatka z jajkami i sosem czosnkowym
Jajka wiosenne – przepis na jajka w sosie z nowalijkami
Pyszne Jajka faszerowane szynką i papryką
Jajka w galarecie z szynką i groszkiem
Zostaw odpowiedź