Rolada drobiowa ze szpinakiem – idealna na ciepło i na zimno
Rolada drobiowa ze szpinakiem to pyszna i uniwersalna propozycja, która sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podana na gorąco z ulubionymi dodatkami będzie idealnym pomysłem na rodzinny obiad, a po schłodzeniu świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęcie, dodatek do lunchboxa czy smaczne urozmaicenie kanapek. Delikatne mięso z indyka w połączeniu z kremowym farszem ze szpinaku i ricotty tworzy aromatyczne, soczyste danie, które zachwyca prostotą wykonania i smakiem.
Potrawa jest dość uniwersalna, więc możesz ją podać na wiele sposobów – w zależności od okazji i tego, czy serwujesz ją na ciepło, czy na zimno. Oto kilka propozycji:
Na ciepło – jako danie obiadowe:
Na zimno – jako przekąska lub na kolację:
Farsz:
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą i przyprawami.
Na patelni rozpuść masło, wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez minutę. Następnie daj zmrożony szpinak i smaż, aż odparuje z niego woda. Na koniec szpinak wymieszaj z ricottą i odstaw do wystudzenia.
Masę mięsną rozsmaruj równomiernie na prostokątnym arkuszu papieru do pieczenia. Na mięsie rozsmaruj szpinak. Mięso zwijaj ciasno w roladę, pomagając sobie papierem.
Roladę przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 50 minut z termoobiegiem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…