Soczysty schab zapiekany w warzywach – obiad jak u babci

Soczysty schab zapiekany w warzywach - obiad jak u babci
Soczysty schab zapiekany w warzywach - obiad jak u babci

Soczysty schab zapiekany w warzywach to pomysł na pyszny, domowy obiad, który smakuje jak u babci – prosty, a jednocześnie pełen aromatu i kolorów. Warstwowe ułożenie mięsa i warzyw, przyprawionych ziołami i zalanych passatą pomidorową, sprawia, że danie jest nie tylko sycące, ale też wyjątkowo aromatyczne. To idealna propozycja na rodzinny obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu – wystarczy włożyć do piekarnika i gotowe! Spróbuj tej wersji schabu, a na pewno zagości u Ciebie na stałe.

Soczysty schab zapiekany w warzywach najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami z masłem i koperkiem lub pieczonymi ziemniakami w wersji bardziej chrupiącej. Świetnym dodatkiem będzie też kasza gryczana albo bulgur oraz lekka surówka – np. z kiszonej kapusty, ogórków lub świeżej sałaty z rzodkiewką. Danie możesz podać również z kromką świeżego chleba, która idealnie zbierze aromatyczny sos z talerza.

Składniki na soczysty schab zapiekany w warzywach:

  • 1,2 kg schabu lub schabu karkowego + sól, pieprz, papryka ostra
  • 2 papryki np. czerwona i żółta
  • 2 średnie marchewki
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • szklanka passaty pomidorowej
  • po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek staropolski
  • po dużej szczypcie suszonych ziół: natka pietruszki, lubczyk, majeranek, tymianek, cząber

 

Przygotowanie

Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Większe plastry możesz przekroić na pół. Mięso oprósz przyprawami i odstaw przynajmniej na pół godziny.

Paprykę pokrój w paski, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Marchew obierz i pokrój w plastry. Warzywa przełóż do jednej miski i wymieszaj ze sobą.

Passatę wymieszaj z cukrem, przyprawami i ziołami.

Połowę mięsa wyłóż na dno dużego naczynia do zapiekania, na nim ułóż połowę warzyw, następnie znów mięso i warzywa. Całość polej passatą pomidorową.

Mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez około 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut.

Soczysty schab zapiekany w warzywach - obiad jak u babci
Soczysty schab zapiekany w warzywach – obiad jak u babci

Zobacz inne przepisy na schab z piekarnika:

Schab po cygańsku z piekarnika – pyszne i proste danie

Rolada ze schabu z mięsem mielonym – na obiad lub do kanapek

Schab pieczony w plastrach z cebulą – soczysty i mięciutki

Zapiekanka ryżowa ze schabem

Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym