Soczysty schab zapiekany w warzywach to pomysł na pyszny, domowy obiad, który smakuje jak u babci – prosty, a jednocześnie pełen aromatu i kolorów. Warstwowe ułożenie mięsa i warzyw, przyprawionych ziołami i zalanych passatą pomidorową, sprawia, że danie jest nie tylko sycące, ale też wyjątkowo aromatyczne. To idealna propozycja na rodzinny obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu – wystarczy włożyć do piekarnika i gotowe! Spróbuj tej wersji schabu, a na pewno zagości u Ciebie na stałe.
Soczysty schab zapiekany w warzywach najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami z masłem i koperkiem lub pieczonymi ziemniakami w wersji bardziej chrupiącej. Świetnym dodatkiem będzie też kasza gryczana albo bulgur oraz lekka surówka – np. z kiszonej kapusty, ogórków lub świeżej sałaty z rzodkiewką. Danie możesz podać również z kromką świeżego chleba, która idealnie zbierze aromatyczny sos z talerza.
Składniki na soczysty schab zapiekany w warzywach:
- 1,2 kg schabu lub schabu karkowego + sól, pieprz, papryka ostra
- 2 papryki np. czerwona i żółta
- 2 średnie marchewki
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- szklanka passaty pomidorowej
- po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka cukru
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek staropolski
- po dużej szczypcie suszonych ziół: natka pietruszki, lubczyk, majeranek, tymianek, cząber
Przygotowanie
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Większe plastry możesz przekroić na pół. Mięso oprósz przyprawami i odstaw przynajmniej na pół godziny.
Paprykę pokrój w paski, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Marchew obierz i pokrój w plastry. Warzywa przełóż do jednej miski i wymieszaj ze sobą.
Passatę wymieszaj z cukrem, przyprawami i ziołami.
Połowę mięsa wyłóż na dno dużego naczynia do zapiekania, na nim ułóż połowę warzyw, następnie znów mięso i warzywa. Całość polej passatą pomidorową.
Mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez około 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut.

Zostaw odpowiedź