Przekąski

Wrapy z kurczakiem i warzywami – pyszny pomysł na obiad lub kolację

Wrapy z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybki, zdrowy i pyszny obiad lub kolację, który zadowoli całą rodzinę. Delikatne mięso z piersi kurczaka, chrupiące warzywa, kremowy hummus i wyrazisty sos czosnkowy zamknięte w miękkiej tortilli tworzą idealną kompozycję smaków. Wrapy będą również świetną przekąską na imprezie – wystarczy przekroić je na pół (lub na mniejsze kawałki) i ułożyć na półmisku. Prezentują się apetycznie, łatwo się je przygotowuje i znikają ze stołu w mgnieniu oka. Przepis jest prosty i nie wymaga wiele czasu, a efekt z pewnością Was zachwyci!

 

Składniki na wrapy z kurczakiem i warzywami:

  • 6 tortilli np. pełnoziarnistych
  • 2 średnie piersi z kurczaka + sól, pieprz czarny, przyprawa do gyrosa
  • pół kapusty pekińskiej
  • około 100 g hummusu
  • papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 4 ogórki gruntowe
  • 3 średnie pomidory
  • ketchup

 

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Przygotuj sos czosnkowy. Majonez wymieszaj z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, musztardą i przyprawami.

Kapustę piekińską drobno posiekaj, wymieszaj z dużą szczyptą soli i odstaw na 15 minut. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Ogórki i pomidory pokrów w plastry. Cebulę w piórka.

Pierś kurczaka umyj, osusz i oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i przyprawą do gyrosa. Gotuj na parze przez około 25-30 minut, aż będzie miękka i soczysta. Po ugotowaniu pokrój w plastry.

Placki tortilli podgrzej po 2 minuty z każdej strony na suchej patelni. Następnie każdy posmaruj hummusem, nałóż na niego 1/6 kapusty pekińskiej, kurczaka, papryki, pomidorów, ogórków i cebuli. Wierzch polej ketchupem i sosem czosnkowym. Placek zwiń w rulon. Podawaj od razu, póki jest ciepły.

Wrapy z kurczakiem i warzywami – pyszny pomysł na obiad lub kolację

 

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem tortilli:

Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą

Zapiekane tortille z parówką – szybkie przekąski w 5 minut

Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym – pyszna przekąska

Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło

Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

14 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago