Szpinakowe naleśniki z piekarnika – pomysłowy obiad, który robi wrażenie
Szpinakowe naleśniki z piekarnika to pomysłowy i efektowny sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. Delikatne naleśniki z dodatkiem świeżego szpinaku w środku kryją aromatyczny farsz z kurczaka, warzyw i ciecierzycy, a całość zapiekana jest z mozzarellą i pomidorami. Danie świetnie sprawdzi się nie tylko na świeżo – bez problemu można je przygotować dzień wcześniej i odgrzać, co czyni je idealną propozycją na zabiegany tydzień.
Naleśniki (8 sztuk):
Nadzienie:
Dodatkowo:
Mąkę przesiej przez sito. Umyty szpinak zmiksuj blenderem razem z jajkami na gładką, jednolitą masę. Mąkę i szpinak przełóż do miski, dodaj mleko, wodę i sól. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą rózgi kuchennej i odstaw na 20 minut. Ciasto powinno być dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię o średnicy około 28 cm z odrobiną oleju wlewaj szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Smaż je z jednej strony około półtora minuty, następnie obróć przy pomocy drewnianej łopatki i smaż na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewaj już oleju. Usmażone naleśniki układaj w stosik na talerzu i nakryj je miską czy pokrywką.
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej około 2 łyżki oleju i wrzuć pierś z kurczaka. Smaż, aż straci różowy kolor. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Wszystkie składniki smaż na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, sos sojowy i przyprawy. Całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Na naleśniki nakładaj po sporej łyżce farszu i zwijaj je w rulon. Układaj je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry i ułóż naprzemiennie na wierzchu naleśników.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut z termoobiegiem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…