Przepis na pyszne i błyskawiczne danie z kurczakiem i warzywami w aksamitnym żółtym sosie śmietanowym. Podajemy z ryżem.
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
por
2 marchewki
200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra)
łyżeczka curry
pół łyżeczki kurkumy
szczypta imbiru
papryka ostra, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i dusimy aż sos uzyska pożądaną konsystencję.
Zostaw odpowiedź