Klopsiki w sosie pietruszkowym to przepis na pyszny i szybki domowy obiad, którego wykonanie zajmie około pół godziny. Jeśli szukacie jakiegoś przepisu na obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego, ten pomysł z pewnością przypadnie wam do gustu. Klopsiki podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Kasza, makaron czy ryż też do nich pasują.
Składniki na klopsiki w sosie pietruszkowym (3-4 porcje):
- 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe czy wołowe też może być)
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- około 1/4 szklanki mleka
- sól, pieprz
Sos:
- szklanka bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany 30%
- pęczek natki pietruszki
- łyżka mąki (pszenna lub owsiana)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę w mleku i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie ręką, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy klopsy wielkości mandarynki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron przez jakieś 2 minuty. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dusimy pulpety po około 5 minut z każdej strony. Po tym czasie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.

Zostaw odpowiedź