Carpaccio z łososia

Carpaccio to danie kuchni włoskiej, które przygotowuje się z surowego mięsa. Danie pierwszy raz podano w Wenecji w 1950 roku hrabinie Amalii Nani Mocenigo, kiedy ta poinformowała właściciela lokalu Harry’s Bar, że doktor rekomendował jej jedzenie mięsa jedynie surowego.
Ja proponuję pyszne carpaccio z łososia. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.

Składniki:

  • ok 350 g świeżego fileta z łososia
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ocet winny
  • czerwona cebula
  • ogórek
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Przygotowanie
Filet oczyszczamy. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok pół godziny, aby się lekko zamroził. Łatwiej się wtedy kroi. Zamarynowany filet wyjmujemy z zamrażalnika, kroimy ostrym nożem w cienkie plasterki, odcinając je od skóry. Plasterki łososia układamy na talerzach, skrapiamy oliwą, octem i ewentualnie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Na łososia układamy cebulę pokrojoną w piórka i cienkie plasterki ogórka.

carpaccio