Przepis na pyszną i sytą zupę fasolową. Jedna z moich ulubionych 😉
Składniki:
- 250 g białej fasoli
- 300 g niezbyt tłustej kiełbasy
- 150 g boczku surowego
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 100 ml przecieru pomidorowego
- ok 2,5 litra bulionu drobiowego lub wieprzowego
- olej
- majeranek
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Przygotowanie
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i por i smażymy jeszcze kilka minut. Do bulionu z warzywami dodajemy kiełbasę z boczkiem i fasolę. Dodajemy również przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Zostaw odpowiedź