Racuchy z piekarnia

Lżejsza wersja racuchów, gdyż są pieczone w piekarniku, a nie smażone na głębokim tłuszczu. Smaczne placuszki można podać z jogurtem owocowym albo dżemem.

Składniki (na ok. 6 racuchów):

  • szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • jabłko
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mleko, jajko, cynamon, sól i cukier ubijamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Racuchy nakładamy łyżką na blaszkę posmarowaną olejem. Pieczemy w temp 180 C przez około 25 minut.

racuchy_pieczone

Print Friendly, PDF & Email