Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym (wege i fit obiad)
Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym to pyszne, wegańskie i zdrowe danie na obiad. Danie jest lekkie – jedna porcja ma około 480 kcal – ale zapewnia uczucie sytości na długo. Makaron z sosem z pieczonej papryki i pomidorów jest bardzo aromatyczny i wyborny w smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Zapiekamy w piekarniku około pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę i czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula się zarumieni. Następnie wrzucamy paprykę, dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu jakieś 15 minut. Po tym czasie sos próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy, następnie mieszamy z makaronem i podajemy.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…