Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym (wege i fit obiad)
Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym to pyszne, wegańskie i zdrowe danie na obiad. Danie jest lekkie – jedna porcja ma około 480 kcal – ale zapewnia uczucie sytości na długo. Makaron z sosem z pieczonej papryki i pomidorów jest bardzo aromatyczny i wyborny w smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Zapiekamy w piekarniku około pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę i czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula się zarumieni. Następnie wrzucamy paprykę, dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu jakieś 15 minut. Po tym czasie sos próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy, następnie mieszamy z makaronem i podajemy.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…