Dania główne

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym (wege i fit obiad)

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym to pyszne, wegańskie i zdrowe danie na obiad. Danie jest lekkie – jedna porcja ma około 480 kcal – ale zapewnia uczucie sytości na długo. Makaron z sosem z pieczonej papryki i pomidorów jest bardzo aromatyczny i wyborny w smaku.

Składniki na makaron z sosem pomidorowo-paprykowym (2 porcje):

  • 200 g makaronu (dałam makaron z grochu; może też być inny ulubiony: z ciecierzycy czy pełnoziarnisty)
  • 250 ml passaty pomidorowej (lub 3 obrane ze skórki i zmiksowane pomidory)
  • 2 papryki czerwone
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki brązowego cukru lub erytrolu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka wędzona, papryka ostra, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Zapiekamy w piekarniku około pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę i czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula się zarumieni. Następnie wrzucamy paprykę, dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu jakieś 15 minut. Po tym czasie sos próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy, następnie mieszamy z makaronem i podajemy.

 

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym (wege i fit obiad)

 

Zobacz inne przepisy na lekkie dania na obiad:

Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit)

Kaszotto Z Warzywami (300 Kcal)

Dietetyczne Leczo Pieczone W Piekarniku (296 Kcal)

Dietetyczne Placuszki Z Kalafiora

Fit Kotlety Z Komosą Ryżową (Quinoa) I Warzywami (158 Kcal)

Kasza Owsiana Z Warzywami – Obiad Wegański I Fit (450 Kcal)

 

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago