Ryż po meksykańsku (wege i fit)

Ryż po meksykańsku
Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku to pyszne i lekkie danie w sam raz na obiad. Jedna duża porcja ma 550 kcal i jest bogatym źródłem magnezu, fosforu i potasu. Jeśli lubicie kuchnię meksykańską, a do tego dbacie o linię, koniecznie musicie wypróbować to danie.

Składniki na ryż po meksykańsku (2 porcje):

  • 150 g ryżu brązowego
  • cebula
  • papryka pepperoni zielona (czerwona też może być)
  • papryka zielona
  • puszka kukurydzy
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • szklanka wody
  • pół szklanki fasoli czerwonej z puszki
  • szklanka fasolki szparagowej (dałam mrożoną)
  • kolendra, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż. Całość zalewamy passatą pomidorową i wodą. Patelnię nakrywamy pokrywką i całość dusimy jakieś 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolkę szparagową i papryki pokrojone w paseczki. Jeśli ryż zdążył wchłonąć cały płyn, podlewamy go jeszcze wodą. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Doprawiamy do smaku.

Ryż po meksykańsku
Ryż po meksykańsku

 

Zobacz inne przepisy na lekki obiad:

Fit Kotlety Rybne Z Kaszą Jaglaną

Kaszotto Z Warzywami (300 Kcal)

Spaghetti Z Cukinii Z Kurczakiem

Dietetyczne Placuszki Z Kalafiora

Wegetariański Gulasz Warzywny

Kasza Owsiana Z Warzywami – Obiad Wegański I Fit (450 Kcal)