Idealny obiad na awaryjne sytuacje. Do tego bardzo szybki w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 5 cienkich parówek
- papryka czerwona
- łyżka mąki
- masło
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pomidor
- czosnek
- sól, pieprz
- pieprz zielony i kolorowy (opcjonalnie)
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie, cebulka suszona
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Parówki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy aż stanie się miękka. Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię razem z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy. Mąkę mieszamy z wodą, aż się całkowicie rozpuści i wlewamy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Ryż nakładamy na talerz i polewamy sosem.
Ryż uwielbiam, ale parówek nie cierpię 🙂 no … ale o gustach się nie dyskutuje 🙂