Kolejna wariacja na temat bigosu, również bardzo smaczna, zwłaszcza na drugi dzień po ugotowaniu.
Składniki:
- 200 g suchej kiełbasy
- pietruszka
- 2 cebule
- kawałek pora
- pół selera
- 7-8 pieczarek
- 2-3 śliwki suszone
- duża kapusta pekińska (dodałam jeszcze kawałek włoskiej kapusty)
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka
- olej
Przygotowanie
Warzywa i pieczarki obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w ćwierćplastry, pora w półplastry, pieczarki w plasterki, kiełbasę w kostkę, pozostałe warzywa (oprócz kapusty) ścieramy na grubej tarce.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z kiełbasą, dodajemy starte warzywa, por i pieczarki, pokrojone na małe kawałki śliwki, doprawiamy trochę sosem sojowym, solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw, można podlać wodą. Kapustę pekińską szatkujemy dość grubo. Dodajemy do miękkich warzyw, mieszamy, i dusimy aż kapusta będzie miękka . Doprawiamy kapustę koncentratem pomidorowym, gotujemy jeszcze kilka minut, przyprawiamy pozostałymi przyprawami do smaku.
bardzo smaczne danie, robiłam je już dwa razy.
Zamiast kiełbasy dodałam parówki.