Potrawka meksykańska z makaronem, mięsem mielonym i warzywami to smaczne i szybkie danie na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie ostre dania z pomidorami, fasolą, kukurydzą i papryką, to taki makaron z pewnością przypadnie wam do gustu. Taki obiad zrobicie w około pół godziny.
Składniki na potrawkę meksykańską z makaronem (4 porcje):
- 400 g makaronu tagliatelle
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale może też być wieprzowe, a w wersji odchudzonej drobiowe)
- cebula czerwona
- papryka czerwona
- 2 papryczki pepperoni (można pominąć lub dać mniej jeśli nie lubicie ostrych potraw)
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 500 g krojonych pomidorów (z puszki lub słoika)
- około pół szklanki wody
- czosnek granulowany, pieprz ziołowy, pieprz czarny, liście kolendry, chili (opcjonalnie), sól
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W czasie gotowania się makaronu, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po 2-3 minutach dodajemy mięso mielone i smażymy, rozdrabniając je na mniejsze kawałki. Czerwoną paprykę kroimy w paski, ostre papryczki w kostkę. Dorzucamy na patelnię i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę. Całość dusimy na średnim ogniu około 10 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy makaron, który mieszamy z sosem.
Zobacz inne dania inspirowane kuchnią meksykańską:
Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Meksykańskie pierożki drożdżowe
Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli
Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym
Zostaw odpowiedź