Przekąski

Ryba po grecku – tradycyjny przepis

Ryba po grecku to klasyczna polska potrawa na Boże Narodzenie, ale także sprawdzi się podczas innych okazji, gdyż jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Uwielbiam smak smażonej ryby w towarzystwie duszonych warzyw, dlatego często ją przygotowuję nawet bez okazji. Rybę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, choć ja jestem zdecydowaną zwolenniczką jej zimnej wersji.

 

Składniki na rybę po grecku:

  • 500 g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk)
  • mąka, 2 jajka, bułka tarta (do panierki)
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • duży por
  • mały seler
  • cebula
  • pół szklanki passaty pomidorowej (przecieru z pomidorów – najlepiej domowego)
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Jeśli mamy mrożone filety rybne, to rybę najpierw rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy i lekko solimy, odstawiamy na godzinę do lodówki, aby przesiąknęła przyprawami. Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Na patelni podsmażamy przez chwilkę cebulę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy inne warzywa i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy wodę zmieszaną z passatą pomidorową, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dusimy, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W półmisku układamy warzywa na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa.

Zobacz inne potrawy na Wigilię:

Sos Grzybowy

Pierogi Z Kapustą I Pieczarkami Pieczone W Piekarniku

Śledzie Po Sułtańsku

Kapusta Z Fasolą

Dietetyczna Ryba Po Grecku (139 Kcal)

Kulebiak Z Kapustą I Pieczarkami

Kresowe Gołąbki Z Kaszy Jęczmiennej

Aromatyczna, Aksamitna Zupa Grzybowa

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago