Sałatka z brokułami i sosem winegret

Sałatka z brokułami i sosem winegret
Sałatka z brokułami i sosem winegret

Sałatka z brokułami i sosem winegret jest pyszna, lekka i zdrowa. Świetnie będzie się prezentować na świątecznym czy imprezowym stole, sprawdzi się również jako lekki obiad czy lunch w pracy. Nie licząc czasu, jaki trzeba poświęcić na ugotowanie brokuła, robi się ją błyskawicznie. Sałatkę można podać z grzankami z bagietki lub paluszkami grissini.

Składniki na sałatkę z brokułami i sosem winegret:

    • pół brokułu
    • 200 g sera feta
    • 200 g pomidorków koktajlowych
    • twarda gruszka średniej wielkości
    • niewielka papryka czerwona
    • 2 garście rukoli
    • garść orzechów nerkowca

 

Sos winegret:

    • 4 łyżki oliwy
    • łyżka soku z cytryny
    • łyżka miodu
    • sól, pieprz

Przygotowanie

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze al dente. Odstawiamy do wystudzenia. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Gruszkę dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.

Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw rukolę, pomidorki, brokuł, gruszkę, fetę i paprykę. Na koniec posypujemy orzechami i polewamy sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

Sałatka z brokułami i sosem winegret
Sałatka z brokułami i sosem winegret

Zobacz inne przepisy na sałatki z fetą:

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Szybka sałatka z ogórkiem i serem feta (na grilla)

Sałatka z fetą i ananasem