Sałatka z brokułami i sosem winegret jest pyszna, lekka i zdrowa. Świetnie będzie się prezentować na świątecznym czy imprezowym stole, sprawdzi się również jako lekki obiad czy lunch w pracy. Nie licząc czasu, jaki trzeba poświęcić na ugotowanie brokuła, robi się ją błyskawicznie. Sałatkę można podać z grzankami z bagietki lub paluszkami grissini.
Składniki na sałatkę z brokułami i sosem winegret:
-
- pół brokułu
-
- 200 g sera feta
-
- 200 g pomidorków koktajlowych
-
- twarda gruszka średniej wielkości
-
- niewielka papryka czerwona
-
- 2 garście rukoli
-
- garść orzechów nerkowca
Sos winegret:
-
- 4 łyżki oliwy
-
- łyżka soku z cytryny
-
- łyżka miodu
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze al dente. Odstawiamy do wystudzenia. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Gruszkę dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw rukolę, pomidorki, brokuł, gruszkę, fetę i paprykę. Na koniec posypujemy orzechami i polewamy sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na sałatki z fetą:
Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami
Szybka sałatka z ogórkiem i serem feta (na grilla)
Sałatka z fetą i ananasem
Zostaw odpowiedź