Warzywa z kurczakiem to pyszny i lekki pomysł na kolorowy obiad. Danie jest zdrowe i dietetyczne, ale również sycące. Podałam je z brązowym ryżem, ale można je również jeść bez żadnych dodatków. Jeśli całość podzielimy na dwie porcje, to jedna będzie miała tylko 350 kcal.
Składniki na warzywa z kurczakiem (2 porcje):
- spora pierś z kurczaka albo dwie małe (około 350 g)
- cukinia
- 3 średniej wielkości papryki (dałam czerwoną, zieloną i żółtą)
- cebula
- 2 pomidory
- szklanka fasolki szparagowej (dałam mrożoną)
- pół szklanki groszku
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, bazylia, suszone pomidory (przyprawa)
- łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy solą i pieprzem. Wrzucamy wraz z cebulą pokrojoną w kostkę na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy, aż cebulka się lekko zezłoci. Pomidory oblewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy je ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona, a resztę kroimy w drobną kostkę. Cukinię i papryki kroimy w paski. Na patelnię wrzucamy warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy jakieś 15 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku i ewentualnie jeszcze chwilę dusimy, jeśli warzywa wciąż pozostają twarde.
Siemanko. Trafiłam na tę ciekawą stronę www z wyszukiwarki bing i od razu przypadła mi do gustu. Z niezachwianą pewnością pozostanę stałym odwiedzającym. Z wyrazami szacunku – Aleksandra