Zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację na ciepło. Są bardzo proste do zrobienia, więc nie nastręczą trudności nawet komuś, kto ma w kuchni „dwie lewe ręce”. Do masy jajecznej, którą nakładacie do środka bagietek, można dać w zasadzie dowolne dodatki, nie tylko te przeze mnie zaproponowane. Jest to świetny sposób na czyszczenie lodówki.
Składniki na zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami:
-
- 3 półbagietki
-
- 3 jajka
-
- 150 g pieczarek
-
- cebula
-
- pół papryki czerwonej
-
- 150 g sera żółtego
-
- mały pęczek szczypiorku
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, a pieczarki w plasterki. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę, po kilku minutach pieczarki, a na końcu paprykę. Składniki podsmażamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i studzimy. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, następnie dodajemy podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą
Wierzchy bagietek ścinamy i wydrążamy trochę miąższu, aby utworzyło się zagłębienie (resztki pieczywa można wysuszyć, zetrzeć na tarce i wykorzystać np. do panierowania kotletów). Bagietki napełniamy farszem z jajka i warzyw, a wierzch posypujemy startym serem żółtym. Układamy je na blaszce, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około pół godziny, aż jajka się zetną.
Zobacz inne przepisy na zapiekane pieczywo:
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami
Zapiekanka z chleba tostowego
Zapiekanki z pieczarkami
Bruschetta z mozzarellą i pomidorami
Tosty hawajskie – przepis na tosty z ananasem
Bagietki zapiekane z mięsem mielonym
Zostaw odpowiedź