Zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami
Zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację na ciepło. Są bardzo proste do zrobienia, więc nie nastręczą trudności nawet komuś, kto ma w kuchni „dwie lewe ręce”. Do masy jajecznej, którą nakładacie do środka bagietek, można dać w zasadzie dowolne dodatki, nie tylko te przeze mnie zaproponowane. Jest to świetny sposób na czyszczenie lodówki.
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, a pieczarki w plasterki. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę, po kilku minutach pieczarki, a na końcu paprykę. Składniki podsmażamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i studzimy. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, następnie dodajemy podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą
Wierzchy bagietek ścinamy i wydrążamy trochę miąższu, aby utworzyło się zagłębienie (resztki pieczywa można wysuszyć, zetrzeć na tarce i wykorzystać np. do panierowania kotletów). Bagietki napełniamy farszem z jajka i warzyw, a wierzch posypujemy startym serem żółtym. Układamy je na blaszce, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około pół godziny, aż jajka się zetną.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…