Karkówka po myśliwsku

Prosty i pyszny przepis na karkówkę po myśliwsku. Podałam ją na obiad z ziemniakami.

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki
  • cebula
  • średnia marchew
  • 200 g suszonych grzybów, ewentualnie mogą być pieczarki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ząbki czosnku
  • sos myśliwski w proszku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • jałowiec, sól, pieprz

Przygotowanie
Mięso dzielimy na porcje, nacieramy zgniecionym jałowcem z zielem angielskim. Grzyby moczymy w wodzie. Zostawiamy na około 2 godz, następnie mięso obsmażamy na rumiano i przekładamy do garnka. Warzywa i grzyby kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu po mięsie (bez ogórka i czosnku), dodajemy do mięsa. Wlewamy szklankę wody, solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem. Sos rozrabiamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dolewamy na koniec duszenia, dodajemy ogórek i przeciśnięty czosnek, gotujemy kilka minut.