Pierś z kurczaka pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego zapiekana w piekarniku to pyszny pomysł na obiad lub ciepłe danie na imprezie lub spotkaniu rodzinnym. Potrawa jest prosta i szybka do zrobienia, a mięso przygotowane w ten sposób wychodzi aromatyczne i soczyste. Jeśli znudziły wam się standardowe panierowane kotlety, to takie danie będzie dobrym urozmaiceniem.
Składniki na pierś z kurczaka pod pierzynką:
-
- 2 duże piersi z kurczaka
-
- 500 g pieczarek
-
- średniej wielkości por
-
- około 150 g żółtego sera
-
- około 2 łyżki ketchupu (można zamienić na majonez lub musztardę)
-
- sól, pieprz, papryka ostra lub słodka, czosnek suszony, oregano
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Z jednej piersi wyszły mi 4 kotleciki. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem. Oprószamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Odstawiamy przynajmniej na pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dorzucamy pora pokrojonego w plastry i smażymy jeszcze kilka minut. Piersi z kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą smarujemy cienko ketchupem, następnie układamy pieczarki z porem, posypujemy suszonym oregano, a na koniec układamy starty ser żółty. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 min z termoobiegiem.
Zobacz inne przepisy na piersi z kurczaka:
Kurczak w sosie z porem i koperkiem – przepis na szybki obiad
Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami
Kurczak w sosie pieczarkowym – szybki przepis na obiad
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami
Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami
Zostaw odpowiedź